Stageverslag Karel Leusink

Published: februari 14, 2018

Stageperiode: 18 september 2017 t/m 31 januari 2018

Na vier jaar gestudeerd te hebben aan de Radboud Universiteit zag ik een stage als de perfecte toevoeging op mijn bachelor bedrijfskunde en een goede kans om te bepalen of consultancy echt bij mij past. Via een oud stagiair, Stan Evers, kwam ik bij MSR Consulting Group terecht. De organisatie sprak me erg aan vanwege de relatief kleine omvang en de snel veranderende sector waar de bedrijven in zitten die MSR adviseert.

De eerste weken in september waren echt wel even wennen vanwege de totaal andere structuur die ik gewend was vanuit mijn studentenleven. Bij MSR wordt verwacht dat je 8 uur per dag volledig scherp en gefocust bent. Dat klinkt natuurlijk erg logisch, maar op de universiteit is dat toch een stuk minder gebruikelijk. Na een aantal weken raak je hier echter aan gewend en ervaar ik het zeker als leerzaam dit werkritme al een keer ervaren te hebben tijdens mijn studentenperiode.

Het doel van mijn stage was met name om mezelf te ontwikkelen en er achter te komen wat het werk van een consultant precies inhoudt. Terug kijkend zijn beide doelen zeker gehaald. Qua persoonlijke ontwikkeling heb ik bijvoorbeeld erg veel kennis opgedaan over het programma Excel. Bij binnenkomst had ik amper Excel vaardigheden, maar doordat je als stagiair vele analyses uitvoert krijg je er dag in dag uit mee te maken. Hierdoor ontwikkel je niet alleen deze vaardigheden, maar besef je ook hoe handig het is om over goede Excel vaardigheden te beschikken. Naast het consultancy gerelateerde werk had ik ook een eigen HR project, wat mijn werk een stuk diverser en leuker heeft gemaakt.

De sfeer op de werkvloer bij MSR is over het algemeen gemoedelijk, maar indien je als stagiair fouten maakt word je hier zeker op gewezen. Natuurlijk is dat niet altijd prettig, maar uiteindelijk steek je van die feedback wel een hoop op. Waar ik bij het begin van mijn stage altijd probeerde meteen een antwoord klaar te hebben, focus ik nu op het beter begrijpen van de persoon in kwestie om daardoor beter te weten wat hij precies van mij verlangt.

Door het intensief werken in verschillende projectteams voor verschillende automerken heb ik niet alleen veel geleerd over de automotive industrie maar ben ik ook meer bewust geworden wat de taken van een consultant zijn. En waar de verschillen in taken en verantwoordelijkheden liggen tussen bijvoorbeeld een junior consultant en een senior consultant.

De vele inzichten die ik afgelopen periode bij MSR op het heb gedaan hebben er voor gezorgd dat ik beter weet welke richting ik later op wil en daardoor veel specifieker een master heb kunnen kiezen. Een consultancy meeloopstage bij MSR Consulting Group zou ik dus zeker aanraden en afsluitend wil ik MSR bedanken voor de leerzame en gezellige 5 maanden.

Karel Leusink