Stageverslag Thomas Pikkaart

Published: februari 19, 2024

Naarden, 11-01-2024

 

Begin september 2023 tot halverwege januari heb ik stage gelopen bij MSR Consulting Group in Naarden. Ik vind namelijk dat er vanuit de universiteit te weinig aandacht wordt besteed aan hoe de opleiding vertaald wordt naar de praktijk. Daaruit ontstond de behoefte om meer praktijkervaring op te doen. Vanuit de universiteit vond ik het lastig in te schatten hoe de lesstof terug te vinden is in een bedrijf, ondanks dat je er wel continu mee bezig bent. MSR gaf mij de kans om mee te maken hoe bedrijfskunde zich uit in een competitieve markt, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Opvallend is dat de onderwerpen die worden behandeld amper terug te vinden zijn. De denkwijze die je aanleert is wat je echt nodig hebt. Dat komt pas tot zijn recht in de praktijk, maar ook hier kan je nog veel in groeien.

Tijdens de stage heb ik aan een hoop projecten mogen werken. Zo ben ik aan het begin veel in aanraking gekomen met de tooling van MSR, die zij zelf hebben ontworpen. Denk bijvoorbeeld aan een Eportal en een database. Ook heb ik voor het eerst met Microsoft Excel gewerkt. Ik ben hier goed in begeleid en met terugwerkende kracht realiseer ik mij nu pas hoe veel ik gegroeid ben in kwantitatieve onderzoeksmethodes. MSR heeft mij niet alleen de formules en opties van het programma uitgelegd, maar ook de bruikbaarheid en de waarde die het brengt voor de organisatie. Ik heb ook kunnen ervaren wat de waarde is van een adviesbureau. Ik vond het voorheen altijd onlogisch dat consultants meer zou kunnen bieden dan de analisten van een bedrijf zelf. Want het leek mij vanzelfsprekend dat een medewerker van een bepaald bedrijf veel meer kennis zou hebben over de processen die daar spelen dan een externe partij. Echter is het duidelijk geworden dat MSR niet alleen de problemen probeert op te lossen die worden aangeleverd vanuit een klantenkring. Ze gaan zelf actief op zoek naar verbeterpunten en advies waar de klant nog niet aan gedacht heeft. Ook de begeleiding die MSR levert aan haar klanten is van hoge kwaliteit. Waardoor uiteindelijk die meerwaarde ontstaat. Er werken sales coaches die continu aanwezig zijn op vestigingen door het hele land om de klanten te adviseren en begeleiden bij hun werkzaamheden. De sales coaches worden daarop weer ondersteund door de mensen op het kantoor, die continu bezig zijn met het onderzoeken van de processen in de automotive markt.

Al met al ben ik erg tevreden over de stage. Er was altijd ruimte voor vragen en MSR is niet bang om je uit te dagen. Je wordt meegenomen bij de projecten en je levert werk dat van belang is voor de klant. Ik ben dankzij MSR gegroeid als consultant, en ben een hoop ervaring rijker wat mij zeker gaat helpen in de toekomst.

 

Thomas