Stageverslag Boris de Bie

Published: februari 7, 2019

Stageverslag Boris de Bie (31 januari ’19)

Nadat ik mijn Bachelor Bedrijfseconomie had behaald, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Na 3 jaar vrijwel alleen maar theorie te hebben bestudeerd, wilde ik wel eens weten hoe het in de echte bedrijfswereld eraan toeging. Met dit in mijn achterhoofd besloot ik dat ik een jaar pauze van het studeren zou nemen en deze in wilde vullen met een half jaar stage. Op deze manier hoopte ik een beter beeld te krijgen wat ik in de praktijk interessant vind om te doen, wat mij een betere keuze voor mijn master zou doen maken. Via Integrand ging ik op zoek naar stageplekken, vooral in de consultancy branche aangezien deze branche een breed aanbod aan werkzaamheden bevat en ik mij hier dus het beste zou kunnen oriënteren. Het was dan ook via Integrand dat ik uiteindelijk terecht kwam bij MSR. De reden dat ik koos voor MSR was omdat het een consultancy bedrijf is, maar wel in een specifieke branche die mij interesseerde, namelijk de autobranche.

Bij MSR werk je samen met zowel de junior consultants als de senior consultants. Je helpt hen bij verschillende projecten. Dit kunnen langlopende projecten zijn, die al een lange periode worden gedaan door MSR, maar ook kortlopende projecten waarbij er in een kortere periode iets moet worden opgeleverd. Zo heb je dus in een werkweek bepaalde vaste taken die je iedere week doet, maar ook opdrachten die iedere week variëren.

In mijn eerste maanden werd ik vooral ingezet voor een nieuw project waarbij er een forecast gemaakt moest worden voor een bepaald automerk. Dit was een fijn project om mee te beginnen, omdat je hierbij direct veel bezig was met de automarkt. Er werd gekeken naar trends en ontwikkelingen per segment, kanaal etc. Een interessant onderwerp hierbij was de ontwikkeling van de elektrische auto, aangezien de opkomst hiervan een belangrijke rol speelt bij bepaalde keuzes die automerken maken. Ook hier moest ik uitgebreid onderzoek naar doen, bijvoorbeeld door de veranderingen in wet- en regelgeving te bestuderen, maar ook door de verwachte toename van het aanbod elektrische en/of hybride auto’s vast te stellen.

Naast deze variërende projecten, waren er ook langlopende projecten waar iedere week bepaalde taken voor moesten worden gedaan. Als stagiair krijg je een aantal van deze taken op je. De taken zijn niet altijd even uitdagend, maar kunnen wel voor variatie in je dag zorgen. Het is namelijk niet altijd wenselijk om een gehele dag met slechts 1 project bezig te zijn.

Al met al kijk ik terug naar een leerzame periode bij MSR. Zowel mijn Excel als mijn PowerPoint skills zijn erg verbeterd in de afgelopen maanden. Hiernaast heb ik een beter beeld heb gekregen van de werkzaamheden binnen een consultancy bedrijf en ben ik erachter gekomen hoe het er nou daadwerkelijk aan toe gaat in de bedrijfswereld