Stageverslag Renske Sloots

Published: februari 24, 2022

Amsterdam, 20211221 – Stageverslag Renske Sloots

 

Op maandag 23 augustus belde ik aan bij het kantoor op het Gooimeer in Naarden voor mijn eerste dag als stagiaire bij MSR. Op donderdag 23 december, precies vier maanden later, gooi ik deze deur voor het laatst achter me dicht. Wat heb ik geleerd in deze periode?

 

Als stagiaire van het merkteam werkte ik voornamelijk samen met junior consultant Yannick Kiewiet. Ik weet bijna zeker dat hij nooit geïrriteerd reageerde wanneer ik hem wat wilde vragen, of het nou ging om de werkzaamheden, een vraag over het werk als consultant of waarom bepaalde problemen zich voordeden. Dit resulteerde in een open sfeer, waar ruimte was om te leren en jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Yannick heeft mij bijvoorbeeld meerdere keren extra dingen in Excel uitgelegd of mij meer tijd gegeven om een analyse te bekijken omdat het leuk en leerzaam was om dat te begrijpen volgens hem.

 

Hiernaast was ik betrokken bij het SMA, een systeem waarin data verzameld en doorgestuurd wordt. In dit project schakelde ik met senior consultant Anne Hoff. Anne heeft meerdere keren gehamerd op het belang van communicatie hierin, wat voor mij nog een leerpunt bleek te zijn. Uit deze samenwerking heb ik geleerd te presteren, maar ook om kritiek te ontvangen. Vanuit mijn opleiding was ik gewend dat wat ik oplever eigenlijk altijd goed genoeg was. Bij MSR heb ik geleerd dat het eigenlijk altijd nog wat beter kan, om kritiek te ontvangen en kritischer te kijken naar mijn eigen werk.

 

Ik heb ook geleerd dat deze tak van consultancy niet in lijn met mijn ambities ligt. Ik denk dat ik beter tot mijn recht kom in een functie waar er sprake is van meer contact met klanten en een afwisselende omgeving. Dit zou je kunnen zien als een negatief aspect, maar ook hiervoor was ruimte bij MSR. Van Yannick heb ik HRM gerichte opdrachten mogen ontvangen en op eigen initiatief ben ik betrokken geweest bij het organiseren van het kerstevent. Anderzijds is dit een geleerde les en heb ik mij ingezet om in deze relatief korte tijd toch zoveel mogelijk te kunnen leren. Dat een functie niet voor mij weggelegd is, betekende voor mij bij MSR niet dat ik geen leuke tijd tegemoet kon gaan.

 

Consultants bij MSR zijn naar mijn inzicht slim, oplossingsgericht, perfectionistisch en voorzien van een hoog werktempo. Projecten en processen zitten goed in elkaar en zijn op dermate wijze geoptimaliseerd dat ik in de afgelopen maanden geen fout heb kunnen vinden. Toch wordt er continu gewerkt aan het verbeteren van zaken. Daarnaast voeren MSR consultants het liefst alle opdrachten uit in Excel, een programma dat ik hiervoor nauwelijks aangeraakt had. Door meerdere collega’s is mij geduldig uitgelegd hoe bepaalde functies werken en dat heeft ertoe geleidt dat ik ondertussen inzie waarom iedereen deze tool zo handig vindt.

 

Ondertussen ken ik de code van de voordeur van kantoor, hoef ik niet meer aan te bellen en kan ik de weg naar de bakker wel dromen. Het bureau was ontzettend snel mijn plekje geworden waar ik veel heb gelachen met collega’s en tegelijkertijd veel heb mogen leren van deze mensen. Iedereen heeft altijd open gestaan voor een praatje en de vele vragen die ik had. Al met al heb ik een mooie tijd gehad bij MSR en kan ik met een gerust hart het Gooi inruilen voor het zonnige Rome.